Kto z posiadaczy domów lub budynków z własnym szambem nie boryka się z problemami z nim związanymi? Jeśli nie mamy możliwości podłączenia naszej działki do miejskiej sieci kanalizacyjnej, musimy stawić czoła wyzwaniom wokół tematu gospodarowania nieczystościami. Ścieki od zawsze były, są i będą, ale nawet na nie można znaleźć domowe sposoby. Drożdże do szamba to jeden z nich. Poniższy artykuł wyjaśni, co daje ich używanie i jakie korzyści z tego płyną.
Po co w ogóle dodawać drożdże do szamba?
Właściciele domów z własnym szambem, czyli zakopanym pod ziemią pojemnikiem na ścieki, doskonale zdają sobie sprawę z pewnych niedogodności tego rozwiązania. Choć ma swoje zalety (jest dość oszczędną i kompaktową opcją), to nie brakuje mu kilku wad. Najważniejsza z nich to konieczność pamiętania o opróżnianiu zbiornika. A z tym wiąże się umawianie i organizowanie tego procesu oraz angażowanie lokalnej oczyszczalni ścieków. Inna kwestia to ewentualne nieprzyjemne zapachy wydobywające się z szamba. Na pomoc może przyjść właśnie dodanie do niego drożdży. Po co to robić? W przydomowych ściekach wywołują reakcję chemiczną przy udziale drobnych bakterii i właśnie drożdży. Ciała stałe i zawarte w nich związki organiczne są rozkładane do wody i CO2 (dwutlenek węgla), co przyczynia się do neutralizacji brzydkich zapachów i rozbija osad, który nie służy przydomowym szambom.
Jakich drożdży i jak użyć?
Aby zadbać o przydomowe szambo, wystarczy użyć najzwyklejszych drożdży dostępnych w sklepie. Sprawdzą się te w kostce (w formie świeżej), jak i sproszkowane w saszetce. Nawet jedna kosteczka czy paczka może wywołać pozytywny wpływ na zbiornik z nieczystościami. Jak się do tego zabrać? Różne szkoły głoszą dwie opcje działania. Jedni wolą dodać drożdże wprost do muszli klozetowej, odczekać jakiś czas, spłukać i pozwolić im robić brudną robotę. Inni preferują dodanie ich wprost do zbiornika. Co do proporcji, powinno się używać ok. 100 do 200 gramów drożdży na 1 m3 szamba. Czy warto je rozpuścić przed wrzuceniem do ścieku? Tak, ponieważ pomoże to w ich równomiernym rozprowadzeniu. Drożdże do szamba należy zalać ciepłą wodą i pozwolić im chwilę pofermentować. Po wlaniu aktywny roztwór zacznie pracować. Warto powtarzać ten proces co kilka miesięcy do pół roku, bo regularność gwarantuje jego powodzenie.
Zalety dodawania drożdży do przydomowego szamba
Ten domowy trick to sprawdzony sposób, który Polacy stosują od lat w pielęgnowaniu szamba. Jakie korzyści z niego płyną?
- Oszczędność pieniędzy – drożdże to niedrogi, a sprawdzony składnik, który przyspiesza biodegradację w zbiorniku i tym samym polepsza stan przydomowego szamba. Alternatywą są kupne preparaty, które mają podobne działanie, ale kosztują więcej od drożdży.
- Unikanie nieprzyjemnego odoru – regularne stosowanie drożdży pomaga dbać o przydomowe otoczenie. Pamiętając o tej prostej czynności wykonanej raz na kilka miesięcy, mamy przyjemniejsze okoliczności wokół domu.
- Ekologia i bezpieczeństwo – drożdże występują w naturze, a zatem preparat ten jest w stu procentach przyjazny wobec środowiska naturalnego.
Warto dać szansę temu sprytnemu rozwiązaniu i cieszyć się dobrym stanem przydomowego szamba.